Povod? Poseban gastro susret s veleposlanstvom Gruzije, u kojem su se kuhinja i kultura pretvorile u najukusniju diplomaciju.
Velika nam je čast i zadovoljstvo ugostiti vas danas na našem Veleučilištu. Oduševljeni smo što imamo priliku upoznati bogatu kulturu i tradiciju vaše prekrasne zemlje. Današnja kulinarska radionica savršen je primjer kako hrana povezuje ljude – kroz okuse, priče i zajedničke vrijednosti. Naši studenti s veseljem će otkriti čari gruzijske kuhinje uz vodstvo tako iskusnog i talentiranog chefa. Vaš posjet podsjeća nas koliko su međunarodno prijateljstvo i kulturna razmjena važni u obrazovanju. U ime Veleučilišta Aspira, zahvaljujem vam na dolasku i želim vam toplu dobrodošlicu, dekan Veleučilišta Aspira, gosp. Alen Jerkunica.
Ova prilika da surađujemo s Veleučilištem Aspira je izvrsna – mi imamo dugu gastronomsku tradiciju, naš chef Manuel je jedan od najboljih kod nas te smo ponosni da smo zajedno s Aspirom izrealizirali jedan ovakav projekt. Na ovaj način gradimo međusobnu suradnju i nudimo studentima razne opcije napredovanja i upoznavanja međunarodne kuhinje. Split je fantastičan grad, svakako nas očekujte uskoro, gruzijski ambasador Mr. Zaal Gogsadze.
Nakon kratke dobrodošlice i međusobnog upoznavanja atmosfera se vrlo brzo pretvorila u pravi kulinarski spektakl. Dok su se prostorijom širili mirisi začina, studenti su s pažnjom promatrali chefa Manuela Faundeza Barande koji je demonstrirao pripremu tradicionalnih jela poput Patlidžana s orasima, Khinkalija, Kačapurija i Felamusha s karameliziranim orasima. Uz svaki zalogaj stizala je i priča – o gruzijskoj povijesti, gostoprimstvu i ljubavi prema hrani.
Studenti gastronomije Veleučilišta Aspira nisu bili samo publika – bili su suigrači. Kuhali su, kušali, učili i smijali se uz goste iz veleposlanstva. “Ovaj susret je idealan način za upoznavanje gruzijske kulture i gastronomije te širenje vidika na području kolegija Kuhinja svijeta i eno-gastronomski trendovi“, rekla je naša studentica 5. godine studijskog smjera Gastronomija, Tania Berišić.
„ Nikada se nisam susreo s gruzijskom kuhinjom; i naša i njihova kuhinja su motivacijom slične – radi se o zajedničkim/obiteljskim obrocima koji okupljaju. Začini Gruzije su nešto izraženiji i aromatičniji, što svjedoči o njihovoj podložnosti različitim kulturama“, kaže naš student 2. godine studijskog smjera Gastronomija, Jurica Jurašković.