Razgovor sa studentom veleučilišta na Erasmus+ razmjeni tijekom pandemije

Studenti u Hrvatskoj sve više iskorištavaju pogodnosti koje im nudi visoko obrazovanje, a jedan od najpopularnijih programa je Erasmus+ program kojim se podupire obrazovanje i osposobljavanje mladih za tržište rada. Mobilnost u sklopu Erasmus+ programa ostvaruje se isključivo na temelju međuinstitucijskih ugovora visokoobrazovnih ustanova, a za studente može uključivati studijski boravak ili stručnu praksu.

Studenti koji su otišli na razmjenu u 2020. iskoristili su sve mogućnosti koje je bilo moguće iskoristiti tijekom pandemije koronavirusa, a ovom smo prilikom razgovarali s Robertom Nikom Bajtom s Veleučilišta Velika Gorica koji u Austriji, u Bečkom Novom Mjesty (Wiener Neustadt), u tvrtki UrbeAero pohađa stručnu praksu. Robert Niko objasnio je kako je situacija s pandemijom izgledala u njegovom slučaju: „Visoka učilišta  zatvorila su se odmah po izbijanju pandemije i orijentirala na online nastavu, a tvrtka u kojoj radim je obustavila rad prvi tjedan kako bi osmislili plan za daljnji rad. Odlučili su se na rad u dvije skupine i to tako da se naizmjenično radi po tjedan dana". 

Robert je objasnio i kakve su mjere zaštite poduzete te kakav je utjecaj pandemija koronavirusa imala na cjelokupnu situaciju tijekom njegove Erasmus+ prakse. „Odrađujem praksu za sada na prethodno naveden način, radim svaki drugi tjedan. Dobili smo pravila kojih se moramo pridržavati, kao što je držanje razmaka. Tvrtka je osigurala dezinfekcijska sredstva, rukavice i maske. Što se tiče maski, one su obavezne u dućanima te se besplatno dijele na ulazu kao i rukavice te dezinfekcijsko sredstvo. Ne koristim javni prijevoz budući mi je tvrtka blizu stana u kojem stanujem, ali inače postoji bus koji vozi. Ne radim od doma jer se radi o održavanju zrakoplova. Za tvrtku se smanjio opseg posla obzirom da je u pitanju opće zrakoplovstvo koje zbog raznih restrikcija doživjelo značajne promjene„

Cijeli tekst iz perspektive studenta u jeku početka pandemije možete pronaći na stranicama Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola na  vijecestudenata.com .

Povratak na sve novosti

POLITIKA KOLAČIĆA

Kako bi stranica strucnistudiji.hr radila ispravno i kako bismo konstantno unapređivali naše sadržaj stranice koristimo nužne, analitičke i marketinške kolačiće. Odabirom “Postavke" u mogućnosti si postaviti ograničenja, a više informacija potraži u našoj Politici privatnosti, zaštite podataka i kolačića.

IZABERITE KOLAČIĆE NA STRANICI

Odaberi preferencije vezane za upotrebu funkcionalnih i/ili marketinških kolačića, vezanih za korištenje naših stranica, opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve U redu