Shutterstock

Promjene u obrazovnom sustavu

Uvodi se e-diploma

Digitalne diplome koje će se pohranjivati u nacionalnu evidenciju diploma i dopunskih isprava o studiju jedna su od novosti za 2024. godinu. U evidenciji se neće pohranjivati samo nove diplome, već sve koje su visoka učilišta iz RH izdala u posljednjih 40 godina.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja radi na digitalizaciji obrazovnog sustava, a jedan od projekata su i digitalne verzije diploma i svjedodžbi.

Digitalne diplome će se pohranjivati u nacionalnu evidenciju diploma i dopunskih isprava o studiju, a to je samo jedna od novosti za 2024. godinu. U spomenutoj evidenciji neće biti samo novih diploma, već i sve diplome koje su visoka učilišta iz RH izdala u posljednjih 40 godina, piše poslovni.hr.

Na ovaj način planiraju „stati na kraj“ krivotvorenim ispravama koje su predstavljale veliki problem.

Prema nacrtu pravilnika, visoka učilišta će izdavat diplomu u roku od 30 dana nakon završetka studija, a sve to bez naknade na hrvatskom i engleskom jeziku. Digitalni oblik diplome i svjedodžbe neće biti namijenjen za ispis, nego za uporabu isključivo u elektroničkom formatu.

U 2024. nastavlja se i projekt e-sveučilišta kojim se planira unaprjeđenje postojećeg informatičkog sustava i povezivanje evidencija u visokom obrazovanju na nacionalnoj razini, ali i uvođenje dodatnih obrazovnih programa za osnaživanje profesora za podučavanje u digitalnom okruženju.

Promjena stiže i u modelu financiranja fakulteta i instituta. Oni više novac iz proračuna neće dobivati kao do sada, već na temelju rezultata pri čemu će se bodovati niz dostignuća, ali i bolja te učestalija suradnja kroz različite projekte s gospodarstvom.

Povratak na sve novosti

POLITIKA KOLAČIĆA

Kako bi stranica strucnistudiji.hr radila ispravno i kako bismo konstantno unapređivali naše sadržaj stranice koristimo nužne, analitičke i marketinške kolačiće. Odabirom “Postavke" u mogućnosti si postaviti ograničenja, a više informacija potraži u našoj Politici privatnosti, zaštite podataka i kolačića.

IZABERITE KOLAČIĆE NA STRANICI

Odaberi preferencije vezane za upotrebu funkcionalnih i/ili marketinških kolačića, vezanih za korištenje naših stranica, opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve U redu